Парламентът на Китай одобри днес с почти пълно единодушие промени

...
 Парламентът на Китай одобри днес с почти пълно единодушие промени
Коментари Харесай

Президентът на Китай Си Дзинпин ще има право да остане неограничено дълго на поста

 Парламентът на Китай утвърди през днешния ден с съвсем цялостно единогласие промени в конституцията, с които се отстранява ограничаването върху броя мандати за ръководителя (президента) на Китайската Народна Република (КНР). Промяната значи, че президентът Си Дзинпин ще може да остане на поста си безкрайно дълго, предадоха информационните организации. 
От участвалите във вота близо три хиляди членове на Общокитайското заседание на народните представители 2958 гласоподаваха " за ", двама се оповестиха " срещу ", трима се въздържаха, а една бюлетина бе невалидна. 

През февруари управляващата Китайска комунистическа партия предложи тази конституционна реформа  и нямаше подозрение, че послушният парламент ще я утвърди, показаха Ройтерс и Асошиейтед прес. 

Реформата поставя завършек на системата, наложена през 1982 година от някогашния китайски водач Дън Сяопин за да не се повтарят отсега нататък кръвопролитията през пожизнената тирания на Мао Дзедун и в частност безредната Културна гражданска война от 1966-1976 година

Преминаването към еднолично ръководство на Си ускорява опасенията, че Пекин подкопава опитите да се осуетят крайностите на автократичното ръководство и да се създаде постоянна и предвидима регулация в стопанската система. 

 

 

 
По публикацията работи: Евгения Маринова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР